Make your own free website on Tripod.com


Kezdőlap | Gondozás-szaporítás | Fajtajegyzék | Kapcsolat

Citromfa (Citrus limon)

Citromfa
Magyarországon könnyen nevelhető, télen világos, kb. 5 fokos helyiségben kell tartani.

Dugvány
Az alábbi képen látható citromfa ágacska kb. 6 hetes gyökérzete látható.

 

 

6 hónapos dugványok. Fejlődési különbség látható az egyedek között.

 

Érett citrom:

 

Gondozás
Tavasz végén amikor éjszakánként 5-10 fok alá nem süllyed le a hőmérséklet (fagyok elmúltával) ki lehet ültetni cserép nélkül a szabadföldbe félárnyékba. ássunk egy megfelelő méretű gödröt, majd homok, tőzeg és virágföld (C típusú) keverékébe ültessük a fát.

 

Szaporítás
Ha szeretnénk szaporítani egy gyorsan termőre forduló citromfát, akkor erre a leg
egyszerűbb módszer a dugványozás. Egy edényben összekeverünk homokot és virágföldet 50-50%-ban. Benedvesítjük a keveréket. A tavaszi, vagy évközi alakító metszésből származó csúcshajtásokat szoktam ledugni 6-12cm-eseket. Lehetőleg esővízzel tartsuk nedvesen a közeget. A dugványokat érdemes lefedni egy félbevágott ásványvizes műanyag palackkal. Nyáron tegyük félárnyékban az edényt, így biztosítani tudjuk a kedvező 20-25 fokot. 4-6 hét múlva kifejlődik a kis gyökérzet. Így hamar magasra növő egyenes törzsű fácskát kapunk. 3-4. évben meg kell hoznia az első virágait, melynek elengedhetetlen feltétele a helyes teleltetés.

 

Betegségek, kártevők és ezek kezelése, megelezőse
Meleg helyen teleltetéskor pajzstetvek jelenhetnek meg a leveleken és a szárakon. Ellenszere Bi58, amivel természetesen csak a szabadban permetezhetjük le.